Светата обител е известна със своите 40 параклиси и седемте си лечебни извори

Монахиня сама се грижи за манастира "Св. Богородица" край Бургас вече 31 години. Светата обител е известна със своите 40 параклиси и седемте си лечебни извора, които са разположени на по-малко от 100 кв.м. Независимо от близкото им разположение, според изследванията химическият състав на водата на всеки от изворите е различен. Още от древността водата от изворите била използвана за лечение.


Според преданието Горноезеровският манастир "Св. Богородица" е построен около 12 век от византийците в близост до предишно тракийско светилище с лековити извори. Манастирът бил обитаван от монаси до преди около век. След това бил забравен, за да възкръсне в сегашния си вид през 1982 година. Отворени са 31 от общо 40 параклиса, които са изградени от игуменката на манастира майка Серафима.


В седем от параклисите извира лековита вода, за която изследвания са доказали, че е с различен химичен състав. От тях водата се събира на едно място.


В двора на манастира се намира чешма от която близа минерална вода. За нея се твърди, че тя е лековита,стига човек да носи в себе си вярата.


Въпреки  уникалните параклиси и лековитата вода, игуменката на манастира,която сама се грижи за него повече от три десетилетия обяснява, че все по-трудно осигурява издръжката на манастира. Но не губи надежда и чувство за хумор.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова