Кметът на Община Елин Пелин обеща да намери подходящ терен, където да се преместят контейнерите

Контейнери с опасни пестициди се складират в землището на елинпелинското село Лесново от почти седем години. При положение, че има решение на съда, според което те трябва да бъдат преместени на друго място, контейнерите все още не са помръднали от местата си.


Репортерът Влади Василев от „Господари на ефира” провери сигнала. Ппрез 2008 г., на 1 април Общинският съвет в град Елин Пелин приема като на шега едно решение на Върховния административен съд. След решението т.нар. „Б.Бкуб”-ове, съдържащи пестициди, би трябвало да сменят местоположението си. Но те вече пета година стоят без никакъв надзор насред полето, изпускайки от време на време неприятни миризми.


„През 2010-а след сигнали на граждани, се наложи да отида там да ги посетя, що се касае до просмукването на материали отвътре навън през бетонните стени”, разказа бившия кмет на селото Александър Спасов.


По думите на действащия кмет на с. Лесново Румяна Младенова са правени проверки в Община Елин Пелин за това къде в страната могат да бъдат поставени тези „Б.Бкуб”-ове, но се оказало, че в страната няма такива лицензирани площадки за поставянето на тези кубове.


От своя страна кметът на Община Елин Пелин Галя Георгиева обеща да се намери подходящ терен, който да отговаря на тези изисквания.

 

„След минаване на всички съгласувания по инстанции на Подробния устройствен план, той трябва да бъде разгледан от експертен съвет в Елин Пелин, след което ще бъде одобрен и от Общинския съвет. Докато траят процедурите по преместването, трябва да я заградим и заключим, така че да няма достъп всеки до площадката и поне веднъж месечно да се правят проверки и да се наблюдава какво е състоянието на „Б. Бкуб”-овете. Смятам, че за пет месеца Общината със сигурност може да се справи”, допълни още Галя Георгиева.


Повече по темата гледайте във видеото.