Предвижда се тези пари да бъдат преразпределени за социалните трапезарии

Неточни сметки белязаха раздаването на социални помощи. Припомняме ви, служебният кабинет отдели 41 милиона за подпомагане на най-бедните. Около 4 милиона от тях бяха предвидени за еднократна енергийна помощ за всички, които за малко са се разминали с такава през изминалия отоплителен сезон. Оказа се обаче, че хората с право на такава помощ са с три пъти по-малко от прогнозите на експертите. Така, остават излишни пари. 


Според прогнозите на социалното министерство около 56 100 души трябваше да получат еднократна енергийна добавка в размер на 65 лв. Предвидените за това пари бяха над 3,5 млн. По последни данни на Агенцията за социално подпомагане след крайния срок за подаване на молби сметката се оказа друга – 18 000 души с право на помощ или милион и двеста хиляди от парите за най-бедните. Равносметката – 2,5 млн. оставащи средства


„Категорично не бих се съгласил, че сметките на социалното министерство не са излезли, защото ние внимателно проследихме динамиката на подадените молби през последните 5-6 години”, коментира случая държавният експерт Людмил Димитров. Той обясни и за какво ще бъдат похарчени парите:


„Нашата идея е да разширим и териториално обхвата на обществените трапезарии като нашите предвиждания са лицата, които бъдат обхванати от тази социална услуга да нараснат с може би 8500 човека.”


Златка Георгиева е една от получилите енергийна добавка в размер на 65 лева. Пенсионираната счетоводителка е запазила парите за въглища за догодина. Въпреки трудностите Златка не се сърди, че оставащите пари няма да отидат при нея.


На 20 май ще стане ясно колко точно от предвидените пари ще останат. Възможно е надвишаване на прогнозните бройки да има в другите групи – например тези на децата с увреждания. 


Повече подробности гледайте във видеото.