От КЗК са наложили санкция на Община Плевен в размер на 23 763 лева

Две общински предприятия в Плевен - „Жилфонд” и „Център за градска мобилност“, бяха санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение

 

От КЗК са наложили имуществена санкция на Община Плевен в размер на 23 763 лева и постанови прекратяване на нарушението.

 

Производството е образувано по искане на “Хеброс Бус” ООД, гр. Пловдив. КЗК изследва дейността на община Плевен и двете общински предприятия във връзка с управлението и стопанисването на Автогара – Плевен. Единствената автогара в града е притежание на Община Плевен и се управлява от нея чрез ОП “Жилфонд” и ОП “Център за градска мобилност”, като те са единствените предприятия, които предоставят автогарови услуги.

 

КЗК установи, че в резултат на системата за ценообразуване, включваща елемента „пробег в км“, двете дружества са налагали необосновано високи такси за автогарови услуги. Така се привилегироват определени превозвачи спрямо други. Има и силен дисбаланс при изчисляване на крайните цени, които дължат различите превозвачи за осъществяваните от тях курсове. Наблюдават се драстични разлики в сумите, дължими от транспортните дружества за дългите и къси курсове.

 

КЗК счита, че цената на услугата „тръгване от сектор” не трябва да зависи от дължината на конкретния курс, тъй като себестойността на услугата, която автогарата предоставя е идентична, независимо от дължината на маршрута, по който пътува съответният превозвач. В случая, при дългите маршрути се постига норма на печалба в хиляди, докато при късите се формират цени под себестойността на услугата. Едновременно с това се засягат и интересите на потребителите заради повишаване на цената на билетите.