Момичето страда от заболяване, напълно лечимо, но със скъпа операция в Швейцария

Съдбата на 13-годишно момиче се превърна в социална кауза за жителите на Карлово. Хората от подбалканското градче подадоха ръка за помощ на шестокласничката Марта Цветкова, която се нуждае от спешна скъпоструваща операция в Швейцария, за да не се превърне в инвалид.

 

Момичето страда от рядко срещано заболяване на гръбначния стълб. То обаче не й пречи да бъде пълна отличничка в училище и да печели все повече приятели около себе си.

 

Още в родилния дом лекарите й поставят диагнозата "спина бифида сколиоза". „Това са незатворени прешлени. Три месеца след раждането, й направиха операция”, обяснява майката на Марта Здравка Цветкова.

 

„След операцията казаха, че са премахнали подобно на туморно образувание в долната част на гръбнака. Но тъй като се забави операцията, получи смаляване на цялата лява страна. Всичко беше овладяно след време с процедури и рехабилитация. Единственото, което е така фрапиращо, беше скъсяване на лявото краче. През годините направихме удължаване на Ахилесово сухожилие, удължаване на бедрената кост. Получихме много добър резултат, но заради другия проблем, който има - изкривяване на гръбнака, крачето започна отново да не расте”, обяснява майката.

 

Единственият шанс Марта да бъде излекувана е операция в Швейцария. Лекарите дават не само надежда, но и гаранция за пълно оздравяване. В клиниката в Цюрих докторите са готови да премахнат гръбначното изкривяване с помощта на импланти. Но съветват да се побърза, тъй като в момента възрастта й е такава, че има огромна опасност болестта да прогресира и състоянието й да се усложни.

 

Големият проблем е цената на операцията – 83 хил. швейцарски франка или това прави близо 135 хил. лева. - сума, непосилна за семейството, в което жената е военнослужеща в карловската бригада, а мъжът е военен полицай.

 

По-голямата им дъщеря е с диабет и е на инсулин. От Фонда за лечение на деца в чужбина получили отказ за финансова помощ. До момента са събрани около половината от необходимите пари. Тъй като операцията трябва да бъде направена в края на юни, за това  в града всички събират средства под различна форма.

 

Ако имате възможност да помогнете, банковата сметка е:

 

Банка ОББ;

IBAN:BG94 UBBS 8002 1300 3080 10

BIC код: UBBSBGSF 

Марта Недялкова Цветкова 

 

MKB ЮнионБанк;

IBAN:BG21CBUN91951090469562-CHF

BIC код: CBUNBGSF

Здравка Борисова Цветкова

 

тел. на семейството: 0894 43 09 18 - Здравка Цветкова, майката на Марта

 

Подробности за състоянието на Марта и какво и предстои ще научите от репортажа във видеото.