Унищожаването на защитената територия продължава от дълго време

Нови проблеми с дюните край Несебър. Тежкотоварна техника всяка вечер изкопава и изнася незаконно стотици тонове пясък от дюните. Вместо защитена територия, мястото вече е превърнато в пясъчна кариера.

 

Екипи на общината и полицията в Несебър са пристигнали час преди екипа ни, за да констатират, че за поредна нощ багери и огромни камиони са изнесли стотици тонове пясък от дюните.

 

Десетките следи върху пясъка говорят, че унищожаването на защитената територия продължава от дълго време. 

 

Експертите на място установиха, че са обособени десетки ровове, от които морския пясък е изгребан. Следите от техниката ще послужи за откриването на нарушителите. 

 

Този изкоп се намира на не повече от 500 метра от скандалния терен на фирма „СЛЕГРУП”, която имаше желание в края на миналата година да строи хотелски комплекс.

 

Ззаради съдържанието на минерали морския пясъкът не трябва да се използва в строителството на сгради. Строените  с него сгради имат 2 пъти по-малък живот.

 

За да спре престъпната дейност по унищожаването на дюните още утре община и полиция в Несебър започват възстановяването на насипите от огромни бетонни блокове на двата пътя, които водят навътре в защитената територия.

 

Репортер: Цеца Алексова 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.