Обяснението е съмнително тривиално – технически проблем

217 – толкова, а не 240 народни представители се регистрираха на първото заседание на 42-я парламент. Отсъстваха депутати от „Атака”,  а липсата забеляза и бившият премиер Бойко Борисов, който дори попита защо националистите не са се регистрирали.

 

Засега странното отсъствие се обяснява с технически проблеми с бутоните за гласуване и системата за регистрация, която не е отчела някои законодатели. По неофициална информация няколко, вероятно от новите членове на парламента, са се объркали как точно да отразят своето присъствие в пленарната зала.

 

Официално обяснение за странната ситуация се очаква по-късно. Техническите затруднения и липсата на ориентация на някои от народните избраници обаче звучат странно, особено след като от дни наред в общественото пространство се върти въпросът възможни ли са изненади от страна на националистическата формация.

 

ГЕРБ напусна пленарна залаВ обръщението си на първото заседание на новото Народно събрание лидерът й Волен Сидеров обяви, че „Атака” няма да подкрепя никого, няма да издига и кандидат за председател на Народното събрание.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по-малкия брой регистрирали се в залата депутати от „Атака”, като ги обвини, че съзнателно свалят кворума, с което улесняват избора на парламентарен председател. Бившият вицепремиер Цветан Цветанов пък  обяви, че парламентарната група на партията няма да издига кандидат за заместник-председател на Народното събрание. ГЕРБ-ерите напуснаха преди гласуването на кандидатурите на Мая Манолова (КБ) и Христо Бисеров (ДПС).

 

Основният въпрос, който остава около случката с депутатите на „Атака” е дали нерегистрирал се народен представител може да положи клетва и да подпише клетвения лист.