Акцентите в програмите на ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака”

Ден след клетвата на новите депутати в Народното събрание и избора на председател, нека си припомним какви интереси трябва да защитават четирите политически партии и какви бяха предизборните им обещания.


В случай, че пак управляват страната, от парламентарната група на ГЕРБ обещават довършване на магистралите, рестарт на икономиката, здравни и образователни реформи.

 

Според тях най-доброто „лекарство” срещу монополите е връщането на конкуренцията. ГЕРБ ще запазят 10-процентния плосък данък, както и възстановяване на ДДС на всички изрядни фирми в срок от седем дни.


В областта на здравеопазването обещават подобряване на детското здравеопазване чрез комплексни профилактични и здравни грижи, достъп на високотехнологично оборудване за българските болници в цялата страна и въвеждането на електронно здравно досие. От ГЕРБ се ангажират да защитават по-добре интересите на бизнеса чрез грижа за всяко малко и средно предприятие, като намалят наполовина всички административни срокове и регулаторни режими. От партията на Бойко Борисов предвиждат още стимули за работодатели, наемащи лица под 29 години и временна или трайна заетост на младежи на пазара на труда чрез насърчителни мерки. 


От ГЕРБ ще запазят срока от 410 дни отпуск за бременност, раждане или отглеждане на малко дете и смятат да възстановят на практика месечното обезщетение, равно на минималната работна заплата. Ще продължи и реформата, свързана с извеждане на децата от социалните домове.


Позицията им за изграждането на АЕЦ „Белене” остава непроменена – твърдо „не”.


Основната цел на „Коалиция за България” е формирането на широка коалиция, начело с Пламен Орешарски. Социалистите обещават, че ще защитават интересите на по-бедните българи чрез по-добра социална политика. В програмата им влиза понижаването на данъците за хората с ниски доходи и разкриването на 250 хиляди работни места.


За близо 2 милиона българи с доходи между 310 и 4 500 лева ще бъде запазена 10% данъчна ставка. А за близо 45 000 българи с доходи над 4 500 лева предвиждат 20% данъчна ставка. 


Повишаване на минималната работна заплата от 310 на 450 лева в рамките на мандата е записано още в програмата на социалистите. Те предвиждат и ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход, нови 250 хиляди работни места и трайно намаляване на младежката безработица чрез осигуряване на първо работно място или обучение на завършилите студенти. И още - увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст до размера на минималната работна заплата.


Макар от „Коалиция за България” да са „за” изграждането на нова ядрена електроцентрала, номинираният от тях за министър-председател Пламен Орешарски вече е на мнение, че е необходим нов анализ на проекта АЕЦ „Белене”.


От "Движението за права и свободи" са „за” либерализиране на енергийния пазар, разкриване на нови работни места и подобряване на ефективността на селското стопанство. Макар че представляват българските турци, които са около 12 на 100 от населението на страната, по думите им те не са етническа партия. 


ДПС разбират финансовата стабилност като съхраняване на валутния борд и обещават да разработят специална стратегия за младежката заетост - чрез използване на националния бюджет и инструментите на общата политика на ЕС. 


Партията се обявява за провеждане на силна социална политика за повишаване на заетостта и намаляване на ефекта от кризата върху социално слабите и лицата в неравностойно положение.


ДПС е „за” запазване на плоския данък с 10% ставка и „против” изграждането на АЕЦ „Белене”.


Националистите от политическа партия „Атака” искат национализация, високи данъци за богатите българи и отмяна на чуждестранните концесии за вода и добив на злато. Според лидера й Волен Сидеров трябва да бъдат премахнати таксите за пренос, които възпрепятстват продаването на български ток в чужбина. 


„Атака” обещава индексация на пенсии и заплати спрямо средноевропейските и са „за” отмяна на възрастта за пенсиониране и рязко повишаване на минималната пенсия поне на 500 лева, като се индексират всяка година според процента на инфлация. 


Програмата им предвижда насърчаване на семействата, в които поне единият от родителите е студент чрез месечни надбавки от 1000 лева на дете през първата и втората година от раждането, като тази сума да се индексира с инфлацията. 


От партията на Волен Сидеров искат премахване на ДДС за определени групи продукти като храни, лекарства, учебници и книги. Предвижда и връщане на прогресивното подоходно облагане и премахване на плоския данък. 


След всички обещания на четирите политически партии, които ще ни представляват в следващия парламент, все още отворен остава въпросът как ще се разберат по основните си и огромни различия в случай на евентуална коалиция.