Константин Казаков оставя на Орешарски да избере екипа си

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Константин Казаков подаде оставка.

 

В депозираната от него молба за предсрочно прекратяване на пълномощията  се посочва, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството, се казва в разпространено от агенцията съобщение. В плановете на кабинета с мандат на "Коалиция за България" влиза прехвърлянето на ГДБОП от МВР към ДАНС.

 

Оставката на Константин Казаков е приета от премиера Пламен Орешарски. Временно на чело на ДАНС ще застане Владимир Писанчев.

 

Казаков оглави ДАНС след напускането на Цветлин Йовчев, който в сряда бе избран за министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. След агенцията Йовчев беше назначен за шеф на кабинета на държавния глава, а преди изборите се оттегли от този пост, аргументирайки се с планове, несъвместими с него.

 

Казаков беше назначен за председател на ДАНС през 2011 г. от бившия министър на вътрешните работи и вицепремиер в кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Контраразузнавателната служба бе замесена в скандал с изтичане на информация и документи за акцията срещу печатницата в Костинброд, където бяха заловените 350 хил. незаконни бюлетини в деня преди изборите. Преди седмица оставка подаде заместник-председателят на ДАНС Димитър Йорданов. Той се оттегли заради казуса с „достойните прокурори”, използвали изтеклите документи. Позовавайки се на резултати от проверката по случая главният прокурор Сотир Цацаров свърза теча с представител на ръководството на ДАНС.

 

Днес стана ясно, че и главният секретар на МВР напуска поста си в силовите структури. Решението си Калин Георгиев обявява в писмо до служителите на ведомството, в което съобщава, че е подал заявление за освобождаване от държавна служба.