Коментарът дойде след интервю на новия външен министър Кристиян Вигенин

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да подписва укази за посланици, които са с принадлежност към бившата Държавна сигурност. 

 

Коментарът дойде, след като се появиха съмнения, че новият външен министър Кристиян Вигенин има намерение да реабилитира посланиците с досиета. В интервю Вигенин заяви, че „те трябва да се оценяват в зависимост от техните качества и способности” и той ще направи така, че „въпросните дипломати да бъдат максимално полезни на министерството и страната, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван”. 

 

Не съм подписал досега, няма и да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия режим и неговите служби”, заяви Росен Плевнелиев. „Уважавам свободата, правото, ще подкрепя всяка една добра идея. Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначения на посланици, които принадлежат на Държавна сигурност”, заяви президентът.

 

Плевнелиев отказа да коментира структурата и състава на кабинета. Той разчете острите конфликти в парламента вчера като конструктивно начало и знак, че ще се работи. 

 

„Аз вярвам, че трябва да бъде даден шанс на всеки и само по делата да съдим”, заяви Плевнелиев. „Много бих искал в сектор "Сигурност" делата да не се решават на парче, както много пъти досега са се решавали, много бих искал пакетът от четири закона да мине бързо през парламента, много бих се радвал не да почнем да местим сега ГДБОП, много бих искал и се надявам на интегриран подход”, заяви Росен Плевнелиев. 

 

Според президента когато има противопоставяне, това е знак, че се работи и че има различни гледни точки, които при всички случаи могат да доведат до прогрес.

 

Повече по темата гледайте във видеото!