С промените в закона МВР няма да е политически репресивен орган, смята лидерът на ДПС

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” ще се избира от Народното събрание с цел парламентарен контрол. Това заяви в пленарна зала лидерът на "Движението за права и свободи".

 

Депутатите започнаха дебат по новия Закон за ДАНС. Промените, които управляващите предвиждат, ще дадат възможност на служителите на агенцията да разследват, претърсват и арестуват. Това се предвижда да стане, след като народните представители променят закона така, че ГДБОП да излезе от МВР и да се влее в ДАНС.  

 

Лютви Местан сподели очакванията си народните представители да подкрепят законопроекта. „Там има една много важна промяна – занапред председателят на ДАНС ще се избира от Народното събрание. Това е с цел да се засили парламентарният контрол, така че да се превърне в ефективен и незаобиколим”, заяви Местан и припомни, че това е предвидено в Конституцията.  

 

Според лидера на ДПС с промените ще продължи политика на отнемане на възможностите „МВР да продължава да битува като политически репресивен орган”, предаде „Фокус”. „Първата стъпка беше с фигурата на Цветлин Йовчев (назначен за вътрешен министър в кабинета „Орешарски”, бел.ред.). Втората е да се променят законите”, каза още политическият наследник на Ахмед Доган.