Синдикатите са разделени в позициите си за оздравителен план на завода

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев пристигна във Вазовските машиностроителни заводи. В момента текат преговорите с ръководството на заводите за излизане от кризата, в която отново се намира. Дълговете на предприятието са за над 170 млн. лв. Съкращаването на 900 служители не спаси завода.


В момента ВМЗ-Сопот няма поръчки. Няма пари и за заплати. Дължи по четири възнаграждения на работниците, като на човек се пада да получава средно по около 1000 лв. Работниците също ще се срещнат по-късно с министъра на икономиката. Те ще настояват да не се приватизира заводът и правителството да осигури държавни поръчки.


За първи път има разнобой между синдикатите в предприятието. От КТ „Подкрепа” отказаха да седнат на една маса с КНСБ. Затова двете конфедерации ще преговарят поотделно с икономическия министър.


От „Подкрепа” предлагат оздравителен план – ВМЗ-Сопот да се слее с държавния търговец на оръжие „Кинтекс”. Така заводът ще произвежда и веднага ще продава продукцията си без посредници. Ако няма резултат от срещата, работниците заявиха, че са в стачна готовност.


Подробности по темата гледайте в централната емисия новини от 19:00 часа