Съоръжението има жп линия и няколко пътни платна

Днес е официалното откриване на "Дунав мост 2", който ще свързва Видин и Калафат. На церемонията по откриването ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и румънският му колега Виктор Понта, както и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан.  

 

"Дунав мост 2" става част от европейския транспортен коридор номер 4.

 

„Това значително ще подобри връзките на страните от Югоизточна Европа и ще повиши шансовете за развитие. Тук ще може да се развива индустрия заради трасето, което осигурява и железопътна връзка с другите европейски страни”, каза Варди Джоунс, представител на строителния контрол.

 

Същинската реализация на проекта отне около 10 години.

 

Най-високата част на моста достига 180 метра. Там нормално ще могат да минават всякакви плавателни съдове. По самия мост ще се придвижват от леки автомобили до тирове. 415 хил. превозни средства се очаква да преминат през "Дунав мост 2" само през първата година на експлоатацията му.

 

Деца ще срежат лентата на Дунав мост - 2 На прерязването на лентата днес ще присъстват много хора, които са работили по проекта през годините. Сред официалните лица ще бъде и бившият премиер Бойко Борисов. Лентата обаче ще бъде прерязана от група деца. На церемонията по откриването ще бъде и патриарх Неофит.

 

Таксите за преминаване по новото съоръжение варират от 6 евро до 37 евро в зависимост от размерите на автомобила. Безплатно ще е то за пешеходци, велосипедисти, автомобили на Спешна помощ.

 

Повече за откриването на "Дунав мост 2" гледайте във видеото.