Те не приемат политически и институционални опити за влияние върху свободата на словото, пише в декларацията

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и Българската национална телевизия излязоха със съвместна декларация във връзка с обвиненията, че основни национални медии отразяват манипулативно гражданските протести в страната. 

 

„Не приемаме политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост”, пише в декларацията.

 

„Заявяваме най-отговорно, че при информирането на обществеността спазваме стриктно етичните и професионалните стандарти за обективно отразяване”, се казва още в текста на декларацията. 

 

„Спазваме и няма да отстъпим от европейските стандарти за работа на медиите, защото в едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите”, категорични са авторите на декларацията.

 

От Съвета за електронни медии напомниха, че Законът за радиото и телевизията не допуска “политическа и икономическа намеса в дейността на  радио- и телевизионните оператори.”

 

Членовете на СЕМ подкрепят и са солидарни с журналистите в правото им сами да формират програмното съдържание според професионалните си стандарти при гарантирана редакционна независимост и свобода на словото в страната. Противното би означавало цензура, напомнят от медийния регулатор. 

 

Срещу думите на председателя на Народното събрание Михаил Миков реагираха и от Асоциация „Прозрачност без граници” и Българския хелзинкски комитет.