Те се готвят да блокират коловозите тази събота към 20:00 часа

Няколко протестиращи блокираха ЖП-гара в Пловдив
 


15-тина протестиращи в Пловдив блокираха за кратко ЖП-гара в града.  Към 20:00 часа тази вечер те отново се канят с плакати и жива верига за час да блокират коловозите и да не позволят на влаковете да потеглят от гарата. Така те възнамеряват да объркат трафика и да нарушат разписанието на пет пътнически влака, включително и на международния от Истанбул за Белград. От съображение за сигурност ръководството на БДЖ ще спре движещите се композиции на съседните гари, където ще изчакат вдигането на блокадата. Сутринта недоволните скандираха върху релсите“Оставка!“ и „Мафия!“. В същото време разгневени граждани, пътуващи от Централна гара изразиха възмущението си срещу протестиращите, че ги принуждават да чакат с часове.

 

 

Протести и „за” кабинета на Пламен Орешарски

 

Пореден ден на протести и в защита на кабинета „Орешарски”. Пред НДК точно в 12 на обяд се събраха около 200 души. Те настояват хората да дадат шанс на управляващите, за да покажат какво могат да направят за България. Според протестиращите, кабинетът въобще не е имал възможност да започне работа. Те допълниха и че вярват в това, че управляващите могат да допринесат много за страната, за излизането от кризата и подобряване на финансовото състояние на домакинствата.

 

 

Трима убити и десетки ранени в Египет

 

Напрежението в Египет продължава да нараства на фона на новите сблъсъци между поддръжници и противници на президента Мохамед Морси. Най-малко трима души са загинали, включително и американски студент. Вашингтон предупреди американците да не пътуват до Египет и предприе намаляване на официалното американско присъствие в страната. Заради нарастващите безредици хиляди напускат Египет. Полетите до Европа, Съединените щати, Канада и Персийския залив са изцяло резервирани. Опозицията планира за утре протестен поход до президентския дворец в Кайро с искане Морси да се оттегли от власт и да свика предсрочни президентски избори.

 

 

Гореща вълна удари САЩ, на места – над 50 градуса

 

Гореща вълна, която се очаква да повиши температурите до 49 градуса по Целзий във Финикс и Лас Вегас през уикенда, вече обхвана Американските западни щати. В Долината на смъртта в Калифорния термометърът показваше вчера почти 50 градуса и се очаква да достигне 54 градуса по Целзий през уикенда. Това е малко под рекорда от 57 градуса отпреди век, който е най-високата температура, измервана някога на Земята.