Стойността им се изчислява на около 210 000 лева

Близо 4 килограма недекларирани златни накити откриха русенски митничари в чанти с хранителни продукти и сладкиши на румънска гражданка. Стойността им се изчислява на около 210 000 лева, съобщиха от Агенция "Митници".

 

Скъпоценният товар е намерен в автомобил "Audi A8". В него пътували две жени и двама мъже. Шофьорът и тримата пътници заявили, че нямат нищо за деклариране. Багажът им бил проверен на скенер, след което всички са помолени да отделят чантите си, за да се знае кой багаж чия собственост е. В найлонова торба със сладкиши, митничарите открили два пакета, които съдържали ювелирни изделия от злато. 

 

Едната от пътничките Г. Х. на 54 години признала, че чантата е нейна, а пакетите съдържат златни накити. 

 

В друга чанта на същата пътничка, отново между храни, митничарите открили още 6 пакета с накити. Общото тегло на всички пакети е 3 896 грама. 

 

Жената признала, че ги е купила от Турция за 85 000 евро. Фактът, че не ги е декларирала, опитала да обясни с незнание. Останалите пътници и шофьора на автомобила заявили, че нямат представа за превозваното злато.

 

Срещу Г. Х. е образувано дознание, след което е осъдена на 25 000 лева глоба и 3 години лишаване от свобода условно, с 5-годишен изпитателен срок, а златото е отнето в полза на държавата.