Мотивите за убийството са неизвестни, известно е, че заподозреният е познавал убития свещеник

76-годишният руски свещеник Павел Аделгейм беше намерен мъртъв, след като е бил заклан, съобщи БГНЕС. Неговото име нашумя с критиките му към висшия клир на Руската православна църква и застъпничеството му за нестандартните изяви на активистките от пънк групата Пуси райът.


Трупът на Аделгейм е бил открит в района на гр. Псков с множество рани от хладно оръжие. По подозрение за извършване на убийството е арестуван е 27-годишен мъж. По време на задържането заподозреният се самонаранил с нож, заради което е настанен в болница. Според първоначалната информация мотивите за убийството са неизвестни. Знае се само, че заподозреният е познавал убития свещеник и има вероятност по време на престъплението да му е бил на гости.


Аделгейм е лежал в затвора по времето на СССР. През последните няколко години редовно критикува действията на ръководството на РПЦ в различни блогове. За духовник той проявяваше необичайна активност в защита на Пуси райът, две от чиито членки излежават присъди за непозволени действия в православен храм в Москва.

 

През февруари 2012 г. със свое шоу в църквата "Христос Спасител" четирите млади жени изразиха протеста си срещу връзките между РПЦ и президента Владимир Путин. През същата година Аделгейм се подписа под писмо до руския патриарх Кирил заедно със стотици известни руснаци, призоваващо го да прояви милост към осъдените членки на групата. Наскоро закланият в понеделник свещеник написа в блог: "Жените разкриха истинската същност на РПЦ и нейната неестествена връзка с Руската федерация".