Председателят на Агенцията за закрила на детето призовава за проверки

Кметовете да разпоредят извършване на проверка на водните обекти на територията на поверената им община по отношение на спазване на правилата за обезопасяване при стопанисването и управлението им – за това настоява председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) - Ева Жечева, във връзка с увеличаващите се случаи на удавили се деца в неохраняеми водоеми.


По данни на Българския червен кръст от началото на 2013 г. 15 деца са намерили смъртта си на неохраняеми плажове и водоеми. За цялата изминала година броят им е бил 22. 


Анализът на инцидентите показва, че в повечето случаи те са резултат от обстоятелства, които могат да бъдат избегнати. Според данните смъртта на удавените момчета и момичета е заради липсата на контрол, включително и родителски, както и заради слабата плувна подготовка на децата. 


Затова е необходимо да се обърне особено внимание на образователните инициативи, които ще повишат информираността на децата за опасностите на необезопасените водоеми. Кметовете на общини трябва ефективно да прилагат санкционната дейност в случаите на констатирани нарушения, но и да създадат подходящи места за свободното време на младите хора, призовава Жечева.