От дружеството предвиждат до 10 години повече домове да бъдат газифицирани

Амбициозни планове по отношение на природния газ си поставят от "Булгартрансгаз".

 

Планът за развитие на дружеството предвижда за следващите 10 години добивът на газ да се увеличи 5 пъти, както и все повече български домове да бъдат газифицирани.

 

Тази година се очаква местният добив да е около 250 милиона куб.метра, през 2015 година да достигне до 1300 милиона куб.метра, а през 2022 година да достигне до 1520 милиона куб.метра.

 

"Това са очаквания, които имаме на база на заявените планове на добивните предприятия”, заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. 

 

„Съществено значение има и това как ще се развият проучвателните дейности в Черно море, но все още не сме предвидили изцяло количествата, които биха могли да се добият от там”, обясни Темелков. 

 

По думите му целият 10-годишен план е адаптиран и с регионалните планове, които се правят на ниво ЕС.

 

От дружеството очакват и повишение на потреблението на природен газ. Според оптимистичният сценарий, до 2022 година потреблението на синьо гориво в страната може да е нараснало двойно.

 

 "Повишението на битовата газификация ще доведе до по-ниски разходи за населението, до възможност за по-стабилни енергоносители за населението и до значително подобряване на околната среда”, смятат от дружеството. 

 

Още в следващите няколко години от дружеството предвиждат активна инвестиционна дейност с цел диверсифициране на доставките на природен газ, което и довело до намаляване на цените.

 

Основната част на инвестициите са заложени в първите пет години.

 

В 10-годишния план се предвижда изграждане на газова връзка с Турция и интерконекторна връзка между България и Гърция.