Жителите на селата в Югозападния край разтревожени от последиците

Демографски срив е причината за затварянето на училища в Петричко. Четири учебни заведения  от селата Яворница, Габрене, Ключ и Скрът ще бъдат събрани в едно от началото на новата учебна година. Министерството на образованието е отпуснало за целта 405 хиляди лева. 

 

100 годишното училище „Дядо Ильо Войвода“ в село Яворница е едно от учебните заведения, които тази есен ще останат затворени. Последно тук са се обучавали 50 деца. Заради рязко намаляващият им брой от новата учебна година със заповед на министъра на образованието децата ще пътуват до съседното село Скрът, където ще се обучават в обособени паралелки, а не както до сега - в слети.

 

Има икономически ефект, че учениците ще се обучават спокойно от правоспособни учители по отделни учебни предмети, няма да се налага на учителите да преподават по предмети, по които не са правоспособни, няма да се налага да преподават на ученици от различни класове, а това несъмнено води до подобряване качеството на образованието”, каза Васко Павлов  от Регионалната инспекция по образованието в Благоевград.

 

Новината за затваряне на единственото училище в селото, където живеят около 900 човека, тревожи местните хора. Според тях не е добре да се закриват училища, защото едно село без училище стои обезлюдено. Освен това смятат, че малцинствата сигурно ще останат необразовани дори до 4-ти клас.

 

На друго мнение обаче са родителите, които смятат, че заслужават качествено обучение, а в новото училище вярват, че ще го получат.

 

 „Страховете са общи както и на родители така и на нас. Страховете са свързани ни и с пътуването, защото до сега нашите ученици не са пътували. Тук им беше спокойно, тихо, без напрежение”, каза директорът на ОУ „Дядо Ильо Войвода“ Стоянка Ризова.

 

За удобство на учениците в придвижването им до средищното училище в Скрът е подсигурен автобус, както и столово хранене.

 

Повече по темата вижте във видеото.