Великобритания спряха добива на шистов газ от съображения за сигурност

Еквадор обяви, че започва разработването на петролно поле в Амазонската джунгла. Няколко правителства и редица природозащитни организации са против сондажите във националния парк „Ясуни”, но Еквадор не възнамерява да се съобрази с тях. В същото време протести във Великобритания спряха добива на шистов газ чрез спорният метод, познат като фракинг.

 

Проектът на Еквадор да добива петрол в дъждовните екваториални гори е силно критикуван. Много специалисти го определят като вреден за околната среда. Преди 6 години Еквадор поиска да бъде компенсиран с директни плащания, за да не добива петрол в тези райони, които са характерни с голямо видово разнообразие и девствена природа. Няколко европейски страни осигуриха компенсация, но тя е около 1 процент от исканата от Еквадор сума. Правителството в Кито обяви, че ще даде начало на проекта.

 

Във Великобритания непрестанни протести накараха една от големите компании, търсещи шистов газ, да ограничи разработките си от съображения за сигурност. Хиляди демонстранти протестираха срещу добива на гориво чрез вкарване на химикали в пукнатини под земята, добило популярност като фракинг. Полицията посъветва компанията „Куадрила” да спре дейността си, за да спадне създалото се напрежение.