Сигурността на пътниците е повишена многократно с новите технологии

Уникален цветен терминал функционира на летището във Варна. Съоръжението е единствено по рода си у нас и първото, построено в страната през последните 15 години. Твърди се, че с новите технологии, сигурността на пътниците е повишена многократно.

 

Новият пътнически терминал на летище Варна е три пъти по-голям от стария, а видът му е приятна изненада за всеки негов посетител.

 

Капацитетът на новия Терминал 2 е милион и осемстотин пътници годишно, а строителството му отне почти две години. Инвестицията е за 75 милиона лева.

 

Сред най-големите гордости на новия терминал е съвършената система за управление на сградата. Свежестта на въздуха, например, се измерва във всеки миг от десетки датчици.

 

 „По отношение на сигурността, имаме автоматизирана система за сканиране на регистрирания багаж и рентегново оборудване, което е за проверка на ръчния багаж и течности. Хубавото е, че отговаря на новите стандарти, които влизат в сила 2014-та януари”, каза Димитър Костадинов, изпълнителен директор на летище Варна.

 

Тепърва ще се решава съдбата на стария терминал, който днес изпрати последните си пътници след 41 години активна експлоатация.

 

Репортер: Искра Урумова