Експертите от тръжната къща оценяват антиката между 70 000 и 100 000 британски паунда

Едно от първите преносими сметачни устройства, познати на съвременния свят като електронна елка, ще бъде продадено на търг на 10-и октомври в Лондон, информира abc.es. Експертите от тръжната къща, където колекционерите ще наддават, оценяват антиката между 70 000 и 100 000 британски паунда.

Антиката ще бъде продадена заедно с оригиналната си кутийка, направена от орехово дърво. Тя успява да извърши всички операции по събиране, изваждане, умножение и деление чрез система от въртящи се цилиндри и логаритмичните таблици на Джон Непер. Устройството е с размери 14,5 см. ширина на 32,5 см дължина.

Най-примитивните калкулатори датират от 1640-та година и представлявали големи месингови машини, за разлика от тази лека и малка елка, базирана на логаритмите на Непер”, обясняват от тръжната къща.

Инструментът, от чийто дизайн има само още три подобни екземпляра по света, е конструиран през 1673 г. за френския крал Луи XIV от парижкия механик Рене Грийе дьо Ровен, който го излага по френските панаири и пазари.

От останалите три съществуващи екземпляра, два са изложени в Музея на изкуствата и занаятите в Париж, а третият е част от колекцията на IBM със седалище в Ню Йорк.

Превод: Анелия Тодорова