Предвиждат се облекчения за автомобилите до 100 конски сили

Данъчни облекчения се предвиждат за собствениците на автомобили, които не замърсяват околната среда. В зависимост от това колко вредни емисии изхвърля колата ни, ще ползваме и съответните отстъпки.

 

Най-облагодетелствани от тях ще бъдат притежателите на коли с мощност до 100 конски сили и стандарт за вредни емисии Евро 5 или 6. Те ще ползват най-голяма отстъпка, данъкът им ще бъде намален наполовина. Ако автомобилът е с по-ниския стандарт Евро 3 или 4, данъците се намаляват с 30 на сто.

 

Позицията на вносителите на нови коли е, че управляващите не трябва да вървят в посока облекчения, а изцяло да намалят данъците.

 

„Ако имаш да речем данък 100 единици за автомобилите с .... този коефициент се умножава и след това ти казват, че ще го намалят наполовина. Няма смисъл в това”, каза Стоян Желев от асоциацията на вносителите на автомобили.

 

Според него има резон за мощните коли над 100 коня да няма данъчни облекчения. „Който има пари да си купи луксозна кола не мисли за данъка”, допълни той.

 

Позицията на вносителите на нови автомобили е категорична. Онези, които не цапат, не трябва да плащат данък. „Такъв трябва да е принципа за хората с Евро 5 и 6 - Те не трябва да имат данъци”, завърши Желев.

 

За собствениците на автобуси, камиони и влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", „Евро 6” и „ЕЕV” данъкът също се намалява наполовина.