GPS-устройства ще контролират патрулите

От днес влизат в сила нови правила за работата на пътните полицаи. Най-важното - катаджиите вече няма да могат да спират автомобили за рутинна проверка.

 

Стоп палката ще може да се вдига само при определени случаи. Могат да ни спират само при съмнения за алкохол, при превозване на опасен товар, при видимо нарушение на пътя, както и при инцидент на пътя.

 

Шофьорите вероятно се питат кой и как ще контролира пътните полицаи? Всеки от тях има таблет, в който ще отразява спрените автомобили и причината за проверката. Патрулите ще бъдат зорко следени и от GPS система.

 

Ще се сложи край на още една наложена през последните години практика - полицаите да дебнат, скрити в храстите след опасни участъци. Заповедта на министър Йовчев задължава патрулите да се разполагат преди опасните участъци.

 

Новите задължения вероятно ще срещнат съпротива сред пътните полицаи, допуска Йовчев. Затова министерството приканва шофьорите за съдействие.

 

Оценката на работата на пътните полицаи вече ще се базира не толкова на установените нарушения и наложените глоби, а на броя на инцидентите в района, за който отговарят.