Мястото е мостът пред Националния стадион „Васил Левски”

Въпреки че Законът за движение по пътищата забранява престоя и пакирането върху мост, в столицата има пример как това е напълно позволено. Мястото е мостът пред Националния стадион „Васил Левски”. Там не само е разрешено платеното паркиране, но теренът се използва и  като автогара.


Интересен е фактът как общината противоречи на самата себе си. Така според Наредбата за организация на движението, престоят и паркирането са абсолютно забранени, но въпреки това общината е направила именно тук "зелена зона".


Оказва се, че това е възможно, а в защита от общината ни цитираха член от Закона за движение по пътищата.


Допуска се престой и паркиране на МПС с допустима маса до 2,5 тона върху тротоари. В случая това, което наблюдавате, не се изпозлва така нареченият мост, използва се широкият тротоар”, обяснява Емил Коларов от отдел „Паркиране” в Центъра за градска мобилност.


Схемата на „зелената зона” е одобрена от Комисията по транспорт и разписана от „Пътна полиция” още през 2002 г. Тук действа и нерегламентирана автогара. Автобуси, тежащи по 14 тона паркират всекидневно. Санкциониращ орган е „Пътна полиция”, а дали глобява шофьорите, ще проверим в следващите дни.


Повече по темата гледайте във видеото.