Възможно е обаче от другата седмица да започне извънредна имунизация на бежанците

Има вероятност от другата седмица да започне извънредна имунизация на бежанците. Причината – в съседна Турция вече са засечени малки огнища на морбили в бежанските лагери. Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев все още няма опасност за развитие на епидемия в България, а ваксините ще са превантивни.


Според българските медици, заради разпадналата се здравна система в Сирия и ниското ниво на имунизация през последните две години, е вероятно децата на бежанците да са по-чувствителни към заразните болести. Затова те обмислят да ваксинират децата в бежанските лагери, за да се застраховат от евентуално избухване на огнища на морбили. Такива вече са открити в някои лагери в Турция.


Опасността всъщност се крие в това, че твърде много бежанците живеят в малко пространство и така контактът между тях е постоянен, а това предпоставя лесното разпространение на зарази.


Засега ситуацията със заразните болести обаче е спокойна, а епидемиите са хипотетични. Проблемът всъщност са се оказали хроничните заболявания на бежанците – в лагерите има хора с диабет, сърдечни болести и епилепсия.


Повече по темата гледайте във видеото.