Във всяка от готовите къщи ще бъдат настанени по 12 деца

Бургас е един от първите градове в страната, които успяха да закрият интернатите. Така се осигурява среда, близка до семейната, изпреварвайки с две години изискванията на Европейския съюз и сроковете до 2015 г. Открити са вече няколко жилища от семеен тип, в които ще живеят деца с физически и умствени увреждания. Те са финансирани по оперативната програма "регионално развитие".

 

Във всяка от петте къщи ще бъдат настанени по 12 деца, с възможност за още 2 при спешни случаи. Центровете са насочени към деца с увреждания и такива, лишени от родителска грижа, обясни Мая Казанджиева от Социално подпомагане.

 

Новите центрове са обзаведени и оборудвани като всяко едно българско домакинство, но средата е пригодена за деца с физически увреждания. „Условията, които са създадени тук, дават възможност децата сами да се обслужват, да си приготвят храната, да се грижат за двора”, посочи координаторът на проекта Чанка Коралска.

 

В тези центрове от семеен тип ще бъдат настанени над 100 деца с умствени и физически увреждания. В момента те се възпитават, отглеждат и обучават в три интерната, които са разположени в три населени места в региона.

 

Децата, които имат нужда от подслон обаче, са много повече. Новите жилища са разположени в жилищен квартал на Бургас, което улеснява отглеждането на децата. Първите новодомци ще бъдат настанени след месец. До тогава по европейски проект ще бъдат назначени възпитателите, които ще се грижат за децата.

 

Подробности по темата ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова