Най-често с неоткриваеми шефове осъмват работещите в шивашки фабрики, магазини и ресторанти

Стотици българи търсят помощ от Инспекцията по труда заради изчезнали работодатели. Така те остават без заплати и възможност да започнат отново работа.


Най-често с неоткриваеми шефове осъмват работещите в шивашки фабрики, магазини и ресторанти, както и в строителната индустрия.


„Затваря магазина и на другия ден работниците идват. Няма кой да отвори. Те остават без трудови права, без възможност да получават възнаграждение, никой не им внася осигуровки и не могат да започнат работа”, обясянва Теодора Дичева от Главна инспекция по труда.


Освен това не могат да получават обезщетение за безработица, тъй като е невъзможно да се регистрират в бюрата по труда. От 2011-та година обаче инспекцията по служебен път може да прекрати трудовите им договори.


„Необходимо е да подадат едно писмено заявление – засега лично в съответната инспекция по труда, но съвсем скоро очакваме промяна – писмено с куриер по пощата или ако имат електронен подпис, по електронен път”, пояснява Дичева.


Нерядко обаче при проверката се оказва, че потърпевшите работници изобщо не са имали регистрирани договори в Агенцията по приходите.


Повече по темата гледайте във видеото.