Толкова ще станат и детските

След няколко-месечни колебания вече има ясно решение - от  януари 2014-та година минималната заплата ще стане 340 лева. Плановете на правителството  обяви социалния министър Хасан Адемов.

 

Макар, че се чакаше синдикати и работодатели да застанат зад вдигането на минималната заплата, което и до момента не е факт, социалният министър обяви плановете за увеличение - с 30 лева от януари. И тъй като бе поет ангажимент занапред майчинските отново да се обвържат с минималния доход, а не да остават замразени години наред – те също тръгват нагоре. 

 

„Имаме договореност 340 лева от първи януари – 340 лева ще станат и майчинските”, заяви Хасан Адемов. 

 

Работодателите предупреждават, че административното вдигане на доходи води до повече съкращения. Синдикатите, обаче, са категорични заплатата трябва да се вдигне – дори с повече. Да има още едно увеличение през юли 2014 и възнаграждението да достигне 370 лв.

 

„Това е нашето виждане - през втората половина на следващата година да има втора стъпка на минималната работна заплата”, каза Пламен Димитров. 

 

„Имаме малки различия с колеги – ние искаме това да стане с някаква формула, да е обвързана с някакви фактори и да е ясно – с 8 лева ли се вдига, с 18 ли, с 38 ли, а не да гледат в тавана и казваме ами айде с 20 лв.”, коментира Константин Тренчев. 

 

„Ние от началото на годината сме в дефлация – какво означава това – корекция надолу може би ако прилагаме критериите за индексиране спрямо ръста на цените”, каза от своя страна Димитър Бранков.

 

Именно заради отчитаната през последните месеци дефлация социалното министерство обмисля промяна във формулата за индексация на пенсиите. Категорично се връща швейцарското правило, което означава всяка година актуализация на парите за възрастните според инфлацията и осигурителния доход - какво обаче се случва при няколко поредни месеци дефлация.

 

Синдикатите пък настояват за ясна пенсионна реформа - да се изчисти как ще се определят най-ниската и най-високата пенсия. Ще има ли таван или не.

 

Промяната на схемата за изчисляване цели възрастните да получат индексация от около 5 процента - но това все още е въпрос на сметки в министерството.

 

Синдикатите имат още няколко искания, които засега срещат категоричния отпор на правителството.

 

Едно от тях е връщане на необлагаем минимум или иначе казано онези, които догодина ще взимат минимална заплата от 340 лева, да не плащат данък върху нея. Така в джобовете на най-ниско платените българи ще остават по около 30 лева месечно повече, които ще се насочат за потребление. А очакванията са потреблението да задвижи икономиката ни.