Организацията съобщи, че при проверки е установено, че са изсичани немаркирани дървета

Незабавна проверка за установени от природозащитници случаи на незаконна сеч в Държавното ловно стопанство "Мазалат", поиска екокоалицията "За да остане природа в България" от Изпълнителната агенция по горите и прокуратурата.

 

Организацията съобщи в понеделник, че при теренни проверки в стопанството е установено, че през последната година са изсичани немаркирани дървета, както и такива с фалшива маркировка за рязане. Този тип нарушения води до сечи над разрешеното и до подмяна на вида на планираното действие, съгласно издаденото позволително за сеч, посочват природозащитниците.

 

Според тях това е грубо нарушение на Закона за горите и може да бъде квалифицирано като престъпление по Наказателния кодекс.

 

Проверката в стопанството е извършена в присъствието на журналисти от германска обществена телевизия, която подготвя репортаж за спазването на екорегламентите на Европейския съюз.

 

При посещението си природозащитниците и журналистите са били съпровождани от представители на Югоизточното държавно предприятие, които "възпрепятстваха достигането до някои от дърводобивните обекти и отказаха да съставят констативни протоколи за установяване на описаните по-горе нарушения", се посочва в съобщението на коалицията.