Ваучерите ще струват в пъти по-малко от реалната им цена, а разликата ще е за сметка на държавата

Догодина майчинските и детските могат да останат без промяна, въпреки разписаното в бюджета увеличение. Това ще се случи, ако държавата приеме предложението на синдикатите планираните пари да отидат за нови социални услуги

 

Идеята на КНСБ е семействата в нужда вместо пари, да получават ваучери – например за детегледач или учител.

 

Идеята на КНСБ е насочена към 3 основни групи - семейства с деца от 1 до 5  години, семейства, които отглеждат деца с увреждания и хора с увреждания. От април догодина те ще могат да купуват ваучери за определени услуги.

 

Ваучерите ще струват в пъти по-малко от реалната им цена. Например за 50 стотинки или лев, бихме могли да наемем за час детегледач. А разликата ще е за сметка на държавата. Пари обаче за новия проект не са планирани. Затова от КНСБ ще настояват вместо увеличение на детските и майчинските, планираните пари да отидат за ваучерната програма. 

 

Анета Шаркова от Смолян има четири деца. А новата идея смята за абсурдна. „Според мен това е поредната подигравка с майките. На нас ни трябват пари, не ваучери”, коментира Анета.

 

Освен да помогнат да семействата в нужда с проекта от КНСБ се надяват също да осигурят и 27 000 нови работни места. За тази цел основно изискване ще бъде ваучерните услуги да се изпълняват от безработни младежи или хора в предпенсионна възраст.

 

От социалното министерство вече изразиха подкрепата си за ваучерния модел на социалното подпомагане. Очаква се утре на заседанието на тристранния съвет, КНСБ да внесат предложението си. Надяват се изпълнението му да започне през април.