Той си отиде на 81 години

След кратко боледуване, рано тази сутрин, на 81 години почина академик Христо Недялков – основател и главен диригент на Детския хор на Българското национално радио. 

 

Акад. Недялков е възпитаник на Българската държавна консерватория, където е студент в първия хорово-диригентски клас на проф. Георги Димитров и във вокалния клас на проф. Елена Урукин. Успоредно учи и композиция при проф. Парашкев Хаджиев. 

 

През 1960 г. основава Детския радиохор към БНР и в продължение на 53 години е негов главен диригент. 

 

Академик Христо Недялков – действителен член на Българската академия на науките, е ярък представител на българската творческа интелигенция. От десетилетия той има своя голям принос в изграждането на националната ни култура, в популяризирането на българското музикално и хорово изкуство по целия свят. 

 

За големия му принос в развитието на културните връзки между Япония и България и по предложение на японското правителство, през 1995 година  акад. Христо Недялков бе награден с най-високия японски императорски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище „Златни лъчи” с розетка, а през 1996 година бе провъзгласен за почетен гост-професор на престижния японски университет „Токай”. През 1984 година е награден от унгарското Министерство на културата с медала за музикално изкуство „Золтан Кодай”, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата „Посланик на европейската култура”.