Това стана ясно днес след срещата на Тристранния съвет

След неколкочасови разговори, синдикатите отхвърлиха бюджет 2014, а работодателите подкрепиха проекта. Това е резултата от срещата на тристранния съвет. Утре правителството ще гласува проекта, а до края на месеца пакета с най-важните закони за 2014-та трябва да е в Парламента.

 

Една тема предизвика интереса и на бизнеса и на синдикатите - увеличението на минималната работна заплата на 340 лева. Това бе едно от малкото неща, които профсъюзите одобриха в бюджет 2014. Работодателите обаче бяха категорични - административно вдигане на доходи означава съкращения. Синдикатите контрираха, че "всеки лев в чужд джоб - бизнеса приема като обида".

 

1,8% икономически растеж, и също толкова инфлация, приходи отново надвишаващи разходите и очаквания в хазната да влязат близо милиард и половина лева повече от бизнеса и от нас - така в общи линии изглежда бюджет 2014.

 

Приоритетите според финансовия министър Петър Чобанов са образование, инвестиционна програма, реформи в администрацията и здравеопазването.

 

Въпреки че от бизнеса се очаква да плати повече догодина, работодателите днес коментираха, че поставените цели са постижима. Бюджетът е напрегнат, но изпълним, и едва ли ще се стигне до прекрояването му както стана за бюджет 2013.

 

Малкият бизнес обаче съвсем не е така оптимистично настроен. Повечето дребни търговци във варна са на ръба на оцеляването.

 

Книжарницата на Румяна Йорданова работи от над 10 години. Никога досега обаче не е било толкова трудно осигуряването на достатъчно приходи, а за високи печалби отдавна никой не говори. „Тази сутрин говорих с момичето от другия магазин, че ако не успеем да си увеличим оборота с 20-30 до 50 лева на ден, ние просто трябва да затворим. Няма да можем да си плащаме разходите”, заяви тя. Само за последните три години, приходите на тази книжарница са паднали наполовина.

 

И от реалността обратно към числата в проектобюджет 2014. Синдикатите очакваха да има семейно подоходно облагане, да се въведе необлагаемият минимум и да има увеличение на заплатите в държавния сектор. Наложи се обаче те да подкрепят съкращенията на чиновниците но и да настояват за ясна стратегия за държавната администрация.

 

Най-сериозният сблъсък е относно вдигането на минималната заплата. „Факторът за растежа, който трябваше да бъде подкрепен е: повече работни места, а не по-висока работна заплата за по-малко получатели”, категоричен бе Димитър Бранков от БСК.

 

В крайна сметка тегленето на килима в посока дясно или лява - бизнес или социални разходи, финансовият министър Петър Чобанов заяви, че предстои бюджетът да бъде приет в Парламента, а оттам нататък предстои да бъде дискутиран.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.