Акции се проведоха и в НБУ, УНСС, УАСГ и НАТФИЗ, както и в Пловдив, Русе, Бургас и Велико Търново

Седми ден на окупация в Софийския университет. Протестът на студентите от Алма матер набира все по-широка подкрепа от техни преподаватели и колеги от други висши училища. Въпреки призива на Академичния съвет да бъде потърсен друг начин да изразят недоволството си, за да не пречат на учебния процес – окупацията продължава и днес.

 

Ситуацията около университета е спокойна. Протестиращите срещу кабинета „Орешарски” за поредна вечер дойдоха пред сградата на Ректората малко след 18:00 часа за да подкрепят протеста на студентите. Движението около сградата е затворено.

 

В 16:30 следобед в сряда студентите от СУ заявиха, че заедно със свои колеги от други университети ще обсъдят как да продължат окупацията. Зад нея вече са застанали над 300 преподаватели. Акцията бе подкрепена от университети в цялата страна – във Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ и университетите в Русе и Благоевград. Днес за кратко студенти от НБУ блокираха „Околовръстния път” в София.

 

Протести се проведоха и в УНСС, УАСГ и Пловдивския университет.

 

Сградата на Ректората остана затворена за лекции и днес. Вместо учебни занимания студентите вътре обсъждат как да продължи блокадата оттук нататък. Решението за продължаване на окупацията е взето единодушно – без противоречие и дълги дебати.

 

Зад безсрочната окупация на университета застанаха и по-голямата част от техните преподаватели. А докато блокадата е факт – пропускателният режим в сградата остава. Влизането става само по списък или със студентска книжка, а за външни лица следят младежи, които охраняват сградата.

 

Окупацията на Алма матер и днес срещна съпротива. Група студенти заявиха, че протестите не засягат въпросите на образованието и университета като идея.

 

Засега лекции има само за студентите, които учат във факултетите извън Ректората. За останалите обаче, семестърът може да се окаже по-дълъг, а изпитите да се изместят след тези на колегите им.

 

Акцията в УНССТочно в 12:00 часа на обяд студентите от УНСС се събраха пред университета. Част от колегите и преподавателите на 50 студенти не подкрепиха акцията им.

 

В 13:00 часа обаче, когато трябваше да започне лекцията, чаканият преподавател Румен Гечев не дойде. Депутатът от „Коалиция за България” се извини с извънредното заседание на парламента. Но това не спря студентите.

 

Не е този пътя, по който се върви към демокрацията, такава демокрация няма нито на изток, нито на запад, нито отвъд океана. Познавам тези страни и ви го казвам - на грешен път сме”, каза ректорът на УНСС професор Стати Статев

 

Малко по-късно студентите освободиха залата, но окупираха друга аудитория - срещу кабинета на Пламен Орешарски в УНСС. Окупацията  е безсрочна.  

 

Окупацията на НАТФИЗПродължава окупацията в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Студентите обявиха, че ще продължат да изразяват протеста си по креативен и нестандартен начин. Затова и студенти и преподаватели отказваха да разговарят с медиите

 

Официалната позиция на академичното ръководство на НАТФИЗ е, че изразяването на политически искания трябва да става извън сградата на учебното заведение.

 

Окупацията падна първо в сградата на ул. „Раковски”, но все още остава в сградата на „Стефан Караджа”. Там занятия не се провеждат само в аулата.

 

Всичко за поредния ден на окупация гледайте във видеоматериалите.