Те смятат, че увеличението е дискриминационно

Майки излязоха на шествие в Бургас, за да изразят недоволството си от дискриминационното, според тях, увеличение на детските надбавки. Парите за първо дете остават 35 лева, а за второ 50. Така майките се включиха в Националния протест, организиран във Фейсбук.

 

Архитект Камелия Иванова е една от недоволните майки от начина, по който се определят детските надбавки.Те настояват децата им да бъдат равнопоставени. „Това означава всяко дете, независимо първо, второ, или трето в семейството, да получава да кажем около 40-45 лева. Не може на едното да кажеш „ще ти взема шоколадче, а на теб Иванчо ще ти купя марципан, защото са различни сумите”, казва тя.

 

Майките настояват детски надбавки да има за всички деца, без значение дали семействата им са заможни или не. За това трябва да падне прага за доход, който е 350 лева. 

 

"Аз съм работеща майка. Заплатата ми чисто е 420 лева. Как да си издържам децата, като трябва да им купя и дрехи и обувки и детската градина да платя”, пита майката на близнаци Силвия Герасимова.

 

Недоволството на майките е предизвикано и от непрекъснатото забавяне на изплащането на надбавките. Затова жените настояват да се определи дата, на която да получават парите.

 

Репортер: Цеца Алексова