Светият синод реши, че листата с епископите кандидати за Епархийският събор остава същата

Късно снощи Светият синод касира насрочения за днес избор на Варненски и Великопреславски митрополит. Това стана след жалба на епархийски избиратели и протести на духовници и миряни след събора във Варна от 17-ти ноември.  


На него бяха излъчени двама претенденти за престола.  Агатоникийският епископ Борис - игумен на Бачковския манастир. Името му се свързва с покупки на луксозни автомобили. Твърди се, че е близък до Пловдивския митрополит Николай.


Другият кандидат - Проватският епископ Игнатий е викарий на Сливенския митополит. Бил е настоятел в Българското църковно подворие в Москва. Неговият брат близнак – Тодор Крагьозов е сред участниците в едно от изданията на Big Brother. Първоначално Игнатий обяви, че е готов да се оттегли от надпреварата, но после се отказа.


Снощи Светият синод реши, че листата с епископите кандидати за Епархийският събор остава същата. Новият избор във Варна ще бъде на 15-ти декември, а на 22-ри в София ще се проведе каноничен избор. Вчера Игнатий не коментира предстоящия избор, но заяви версията си, че дядо Кирил е бил убит.