Заснетият материал ще се използва за възстановка на посетените от робота обекти

Автономен подводен робот, който плува като морска костенурка, ще изследва останки от потънали кораби, информира ЮПИ, цитирана от БТА.


Роботът може да се движи, без да повдига тиня, а това е важно, защото в противен случай се намалява видимостта при подобни изследвания, заяви изобретателят Таави Салумае от Технологичния университет в Талин.


Новият робот, кръстен U-CAT, се задвижва от 4 перки, които му позволяват да се премества напред, назад, нагоре и надолу, докато традиционните подводни роботи се придвижват с помощта на витло. Освен това той може да се завърта около оста си във всички посоки.


U-CAT е оборудван с камера. Заснетият от нея материал може да се използва, за да се направи възстановка на посетените от робота обекти.


Малките размери на U-CAT ще му осигурят предимства, тъй като повечето подводни роботи, използвани понастоящем от газовата, петролната индустрия и военните, са с големи размери и са прекалено скъпи, за да послужат за изследвания във вътрешността на потънали кораби. Новият робот скоро ще бъде тестван в Средиземно и Балтийско море.