Дейвид Бекъм, Райън Гигс, Пол Скоулс, Ники Бът и братята Гари и Фил Невил са звездите във филма

Документален филм за легендарното поколение на "Манчестър Юнайтед", олицетворявано от фигури като Дейвид Бекъм и Райън Гигс, бе представен в неделя в Лондон и очакванията са да се превърне в сензация.

 

Цветът на един от най-успешните младежки отбори на червените дяволи се събра в лондонския Уест енд за премиерата на лентата.

 

Дейвид Бекъм, Райън Гигс, Пол Скоулс, Ники Бът и братята Гари и Фил Невил са звездите във филма, озаглавен просто „Випуск '92“, който проследява възхода на шестимата приятели, които станаха част от златната генерация на клуба и израснаха до едни от най-популярните и ценени играчи в света.

 

Когато започват да тренират заедно в "Юнайтед" като тинейджъри, никой не може да предвиди, че съдбата ще им предостави възможността да спечелят куп трофеи и да играят –в голямата си част заедно –на европейски и световни първенства.

 

Освен че блестя на футболния терен, Бекъм успя да се пребори и за успешна кариера в шоу бизнеса и името му сега е една от най-мощните маркетингови марки на планетата.

 

„Випуск '92“ е режисиран от Бен и Гейб Търнър и показва как шестимата са съхранили приятелството си дори след като съдбата ги разделя, а Бекъм описа филма като „специален“.

 

„Беше емоционално да го гледам, каза той. "Този филм определено връща спомените от времената, за които говорим. Смятам, че Гейб Търнър и брат му Бен са свършили чудесна работа. Те са извадили на лентатата точно това, което ние искахмче да бъде показано".“

 

Бекъм вярва, че приятелството между момчетата е това, което е довело до успеха им в Юнайтед, а е било в основата и на славния период за отбора.

 

"„Мисля, че тази задружност бе изключителна", каза той. "Всички сме имали различен живот дотогава. Аз съм от Лондон, другите са от Манчестър. Ние обаче се сработихме, сприятелихме и винаги стояхме един зад друг. Това беше специално време  най-доброто в кариерите ни".“

 

Райън Гигс, който всъщност проби в мъжкия отбор на "Манчестър Юнайтед" първи и сега на 40 години, единствен от златното поколение продължава да играе за клуба, е също толкова сантиментален.

 

„Наистина сме горди с това, което постигнахме, каза той. "Беше страхотно време да сме заедно и точно това, че бяхме заедно ни помогна, защото на терена бяхме само приятели. Всеки от нас беше под напрежение по различен начин, но ние си помагахме. Беше специално време за нас шестимата, защото малко или много по едно и също време пробихме в отбора и останахме в него, а и всички бяхме фенове на "Юнайтед", което правеше нещата още по-хубави".“

 

Гари Невил, който беше капитан на "Юнайтед", се надява филмът да послужи като стимул за други клубове да инвестират в развитието на млади играчи.

 

„Бих искал това да промени манталитета и философията в ангбийския футбол. Клубовете да разберат, че не може да продължават както сега, търсейки незабавен успех и не позволявайки на младите да се развиван, заяви той. "За щастие ние не бяхме в такъв клуб и имахме мениджър, който ни повярва като група и ни предостави тази възможност".“

 

Качествата на мениджъра на клуба по онова време сър Алекс Фъргюсън да превръща млади таланти във футболисти от световна класа, е с основен принос за развитието на героите във филма.

 

„Той е единствената причина ние да сме тук сега, каза Пол Скоулс. "Той дойде от Абърдийн и разбра, че има нужда от система в клуба, която да развива млади играчи и че прледишната не беше добра. Той избра Брайън Кид и Ноби Стайлс да ни тренират. Да имаме зад себе си толкова известни бивши футболисти беше важно, защото ние бяхме готови да се раздадем до край за тях.“ Премиерата на филма, разбира се, привлече и много известни личности извън футболните среди като Хари Стайлс от поп групата Уан Дайрекшън, който е израснал като фен на червените дяволи. „Това беше отборът, когато растях", каза той.

 

"Това са хората, които гледах всяка седмица. Невероятни футболисти, които заедно бяха просто изключителни".“

 

Филмът обръща внимание и на възхода на "Манчестър" не само като футболен, но и като куртурен център през 90-те с музиката си и специфичната съвременна градска среда.

 

Групи като Оейзис и Стоун Роузис просто взривяваха сцената. Атмосферата беше невероятна“, припомня Райън Гигс и добавя:  „Музиката, клубовете... Това беше отлично време да пробиеш в първия състав.“

 

„Випуск '92“, разбира се, е и предизвикателство към "Манчестър Юнайтед" да създаде нова такава група от таланти и да ги интегрира във Висшата лига.

 

Ако това ще се случи отново, то ще се случи в "Юнайтед", убеден е Фил Невил. "Не са много клубовете които дават такива възможности за развитие на младите".”