Ако заплатата ни е над минималната, но сумата е от трудов стаж - пак ще ни връщат данъците

Ако догодина получаваме над минималната заплата от 340 лева, но сумата е от клас прослужено време - пак ще ни върнат данъците. Процентът за трудов стаж няма да се смята за доход. Така най-ниско платените ще могат да разчитат на още една заплата, но в края на следващата година.

 

Данъчен кредит, необлагаем минимум, възстановяване на надвзети налози - зад всички тези изрази стои простото обяснение, че държавата ще продължи на ни удържа 10-те процента данък - ще взима примерно по 2 филии от хляба ни всеки месец, но в началото на 2015 ще ни даде още един хляб.

 

Класът прослужено време може да вдигне месечния ни доход значително. Особено ако сме работили десетки години. Процентът върху заплатата ни се увеличава с годините работа.

 

Възпитателката в детска градина в Монтана Зоя Андреева взима минимална заплата, но с клас за прослужено време догодина ще получава месечно над 400 лева. Според първоначалната идея това означаваше държавата да не ѝ върне данъците. Сега след като се реши, че класът няма да се взима предвид, тя ще получи обратно догодина още една  заплата. Има обаче едно наум – „да не стане само да ги взимат пък после да не ги върнат”.

 

Идеята има и поддръжници и критици. „След като не може да вдигнем доходите на хората, поне да им помогнем през данъците и да повишим покупателната способност на хората”, казва Николай Ненков от КНСБ.

 

„Оказва се обаче, че ако работя в същата тази детска градина и догодина получавам 380 лева заплата и нямам никакви класове за продължено време - то реално в джоба ми ще влязат доста по-малко пари отколкото на колежката ми, която взима 340”, казва Андреева.

 

Рискът е да се договорят с работодателя да ги води на 340 лева - реално да работят ако не на черно - то поне на сиво. И стигаме до въпроса защо държавата ще чака да мине цялата година ще удържа по 10 процента и чак през 2015 ще върне данъка.

 

За да се избегне неравенството между онези които взимат 340 с голям клас и получаващите уж повече но само на хартия синдикатите са изчислили че трябва да се въведе необлагаем минимум от 400 лева. Държавата обаче не може да си позволи да се откаже от филийките ни за обща стойност 1 милиард годишно. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.