Управителите на фирма"Фармал" контролирали мрежа от лекари и фармацевти в цялата страна

Хърватският антикорупционен орган УСКОК обвини 364 души и фармацевтичната компания "Фармал" в конспирация за извършване на престъпление, подкупи и злоупотреби, съобщи Хина, цитирана от БТА.

 

Това е обвинението с най-голям брой заподозрени в историята на хърватската прокуратура. Според обвинението изпълнителният директор на "Фармал" Дражен Деди и четирима други директори създали и управлявали мрежа от лекари и фармацевти в цяла Хърватия, за да продават продуктите на компанията, като в замяна им раздавали подаръци, включително пари и пътувания на стойност от пет до десет процента от предписаните лекарства. Обвинението засяга периода от 2009 г. до 12 октомври 2012 г.

 

На 13 ноември 2012 г. полицията арестува деветима заподозрени по случая в рамките на операция под кодово наименование "Хипократ", сред които Деди и неговите най-близки сътрудници. За да постигнат целите си, директорите на компанията наели 22 заподозрени, които редовно посещавали лекари и фармацевти, за да ги възнаграждават за предписването на продукти на компанията "Фармал", твърди обвинението.

 

"Фармал" е базирана в северозападния хърватски град Лудбрег. Службата за борба с корупцията и организираната престъпност съобщи снощи, че сред обвинените са председателят на управителния съвет на "Фармал" , изпълнителният директор по корпоративните въпроси, директорката за контрол на продажбите и регионалните директори на секторите Юг и Север.