Репортаж в „Здравей, България” за убиец с доживотна присъда без право на замяна

Петорният убиец Недялко Димитров по прякор Момата съди България в Страсбург заради доживотната си присъда без право на замяна. Журналистът Миролюба Бенатова и операторът Добромир Иванов се срещнаха с него в затвора в Стара Загора.  

„Нищо не изпитвам. Какво да изпитвам? Много филми гледате, ако си мислите, че нещо се изпитва”, отговаря Момата на въпроса на Бенатова какво чувства, докато убива. 

Поли Иванова, инспектор „Пробация”, обясни, че в много отношения Недялко Димитров приема това, което е вършил, за работа, за нещо нормално, а това по думите й е отклонение.

Предложението да отпадне доживотният затвор без право на замяна е включено в новия Наказателен кодекс. 

Общо 59 души в България са осъдени на доживотен затвор без право на замяна, а на доживотен затвор – 109. Миналата година в два от случаите е имало преразглеждане. В единия казус се е намесил и вицепрезидентът Маргарита Попова и е преценено, че осъденият на затвор без право на замяна се е поправил и наказанието му може да бъде намалено. 

„Смисълът на това присъдата да не е без право на замяна е чисто психологически – така тези хора не губят надежда, че някой ден нещо в техния живот може да се промени”, обясни Бенатова в „Здравей България”.

Срещата й с Момата – гледайте във видеото тук.