Съседи: Майка му е най-виновна, защото не искаше да го лекува

За първи път журналисти влязоха в злополучната кооперация в Лясковец – тази, която в петък рано сутринта заприлича на сцена в екшън филм. Тогава психичноболният Петко Петков уби командос и рани още няколко души. Журналистът Миролюба Бенатова разговаря с хората, които са съжителствали с Петко и неговата майка десетки години.

 

Кооперацията на стрелеца е под охрана. Сега, когато него го няма там, бойният му арсенал е изнесен, а за ужаса от опита да бъде обезвреден напомнят счупените стъкла и следите от изстрели. Екипът се оказа сред първите външни хора, преминали отвъд загражденията, за да види, че спецполицаите неуспешно са се опитали да влязат през вратата на Петко и вероятно само са го подплашили, блъскайки от външната страна.

 

Двете семейства, съжителствали с Петко и майка му Стефана, са си у дома. Жената, живяла четири десетилетия над тях и която го познава от дете, разказва, че у тях никой не е влизал. За нея майка му е най-виновна, защото не е искала да го лекува. Никой в кооперацията не чака майката на Петко да се върне в блока. Тя вероятно се крие при близки, които не отварят на никого.

 

Какво още разказаха съседите на Петко Петков пред Миролюба Бенатова – вижте във видеото.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.