Лидерът на престъпната група е уличен в побой, отвличания и източване стотици хиляди долари

ФБР продължава акцията срещу българската престъпност зад граница. Американците направиха нови стряскащи разкрития за българите, задържани в Чикаго за точене на кредитни карти.

 

Побой, отвличане и схема за стотици хиляди долара на седмица - така звучат най-новите обвинения срещу сочения от ФБР за главатар на групата българи, източвали карти - Георги Мартов-Мицубишито. Съдът отново отказа да го пусне от ареста.

 

Майката на Мартов - Даниела Иванова, се появи в съда заедно с неговата приятелка Теменуга Колева, която също е обвинена в схемата.

 

Според адвокатите на Георги Мартов, той и семейството са му хора от средната класа и без особени финансови възможности. Издържал се от транспортна компания. Но в 15-те си страници отговор, прокуратурата твърди съвсем друго и описва схеми, които са като от криминален роман.

 

В съда за първи път официално се потвърди, че ФБР са имали няколко информатори в групата на Мартов. Те са подслушвали и два телефона на Мицубишито. В един от тези записи, Мартов обяснява на една от къртиците, че е поръчал побой на мъж в България, който му дължал пари.

 

В друг записите, Мицубишито се заканва как някой "ще бъде нарязан на парчета" ако се прибере в България. В трети - как той и арестуваният в България Радослав Павлов са отвлекли мъж в Чикаго, който завлякъл мафиоти с 800 хиляди долара.

 

Когато ФБР арестуват Мицубишито преди три седмици, той си признава за това. Прокуратурата твърди, че Павлов признал пред български полицаи, че е изпращал на Мартов всяка седмица откраднати номера на кредитни карти.

 

Мицубишито запазвал 20 процента от източените пари. През 2011-а Павлов казва, че Мартов пращал обратно в България по 200 хиляди долара на седмица. Прокуратурата описва Мицубишито като главната фигура в Чикаго на една голяма международна схема за точене на карти.  

 

През последните десетина дни зачестиха арести в Европа на български групи, за които Европол твърди, че са пращали крадени номера на кредитни карти към Съединените щати където са били източвани.

 

Репортер: Ясен Дараков