Проектът е пилотен и започна преди месец

Електронно устройство заменя решетките на затвора. Новото наказание е за по-леко провинилите се. 
 
Осъден за шофиране в нетрезво състояние, например, вместо да лежи 3 месеца, си е вкъщи с гривна за проследяване от властите. Проектът е пилотен и започна преди месец. Голямата цел е да се опразнят претъпканите затвори
 
Вальо живее на улица „Тодор Каблешков” в малък град до София и е първият от общо 180 затворници, които ще бъдат пуснати у дома, след като им бъде поставена електронна гривна. Вальо не иска да показваме лицето му, както и да казваме откъде е. Той ще носи гривната си през следващите 6 месеца. В стаята му се намира и съпровождащо гривната устройство, което изглежда като приемник с телефонна слушалка. Всяка вечер пробационният инспектор му звъни, за да провери дали през нощта Вальо си е у дома. 
 
Оказва се, че това е втората гривна, която слагат на крака на Вальо. Първата била дефектна. 
 
Проблем с втората гривна няма, но Вальо смята, че наказанието му е твърде сурово спрямо провинението му. Той е хванат да шофира с 1,57 промила алкохол в кръвта по време на панаира в Стражица.  
 
Мъжът твърди, че вече няма да шофира пиян и съжалява, защото заради гривната не е могъл да обиколи църквата със свещ в ръка в нощта на Великден. 
 
Макар и у дома, Вальо се чувства като в затвор, защото не може да напусне къщата си през нощта. През деня обаче Вальо може да се разхожда без ограничения и няма кой да го следи. 
 
Повече гледайте във видеото.