Доклад в САЩ отчете ръст на хакерството за шпионски цели

Българите оглавиха световна крими класация – през 2013 г. най-много банкомати са били атакувани със скимиращи устройства именно от наши сънародници. Констатацията идва от доклад на американския мобилен оператор „Верайзън”, за който съобщи агенция Блумбърг. Водещите пет места в списъка попълват още лица от Армения, Румъния, Бразилия и САЩ.

 

Авторите на изследването са използвали данни от 95 държави и са проучили 130 инцидента от миналата година, предаде БТА. Едно от основните заключения е, че най-често престъпленията, свързани с кражба на данни от банкови карти, стават на банкомати и бензиностанции. Установено е също, че извършителите вече улесняват работата си, като използват безжични технологии.

 

Докато кибер-измамниците крадат голямо количество информация от разстояние, скимирането изисква физически усилия на място. Крадците трябва например да инсталират фалшив панел и клавиатура, с които да източат данните, обясняват от „Върайзън комюникейшън”. А, за да съберат информацията, след това се налага да се върнат отново на местопрестъплението и да демонтират поставеното от тях скимиращо устройство, и то без да привлекат внимание.

 

С кражбата на данни от кредитни и дебитни карти обаче все по-често се занимават хакерите, които присвояват информацията по електронен път и я препращат чрез имейли и текстови съобщения.

 

Докладът констатира също рязко увеличение на хакерството за шпионски цели. С това се занимават все по-активно лица и правителства от Източна Европа. Почти половината от хакерските атаки обаче се приписват на Китай и други източноазиатски държави. 87% от пробивите са дело на правителствени структури и само 11% се приписват на престъпния свят.