Политиката може да бъде красива, но у нас диагнозата е "амнезия", смятат от SmartiGraphs

Преди една година във виртуалното пространство се появи образователният проект SmartiGraphs. Зад него стоят младежи – предимно студенти по политология, за които е важно за политиката и обществените процеси да се говори достъпно, разбираемо и по красив начин. Постигат го с много знания, труд, желание и… инфографики. За да подредите собствения си пъзел на знанието, няма да ви се налага да четете дълги статии, коментари или анализи. Не е необходимо и да гледате дълги видеа. След като ни спечелиха с инфографиките си за основните институции в България и парламентарните избори през 2013 г., решихме, че е от изключително значение да се запознаете с тях преди изборите за Европарламент. Със сигурност, ако европейският институционен ритъм ви е малко мътен или ако не сте убедени в отговора на въпроси като „Какво е ЕС?” и „Защо и как се появява и каква е неговата роля?” – SmartiGraphs могат да ви помогнат. Преди това – запознайте с тях.

Какво е SmartiGraphs и кой стои зад проекта?

Представете си SmartiGraphs като визия, която група млади ентусиасти решихме да последваме преди малко повече от година. Идеята, която заложихме за проекта, е да образоваме по достъпен начин нашата публика за обществено-политически въпроси, както и да предоставяме информация, която да ни прави по-добри като граждани. Работим с убеждението, че политиката не е нещо лошо или порочно. Тя има инструмените да прави живота на хората по-добър, стига те да я разбират достатъчно ясно и участват правилно.

Лесно ли е да се говори лесно, разбираемо и красиво (SmartiGraphs твърдят, че техните инфографики са красиви, интересни и лесни за възприемане – бел. авт.) за политика?

Това понякога ми се струва по-трудно, отколкото да обясняваш за ядрена физика! Голямото предизвикателство е да представиш достъпно една доста относителна и обширна материя като политиката. В тази наука нещата много често се представят само чрез теории и трактати, които са сякаш безкрайни и не позволят да извлечеш лесно есенцията, която е необходима в най-голяма степен. Говорим буквално за хиляди страници с философски размишления и теоретични идеи. Това, което ние правим с помощта на графичните визуализации, наречени инфографики, е да трансформираме тези мащабни трудове в по-кратки, лесни за възприемане и бързи за четене материали.

Колко време ви отнема изготвянето на една инфографика и колко души работят по нея? Как избирате за какво да бъде тя? Случва ли се да научите нови неща, изготвяйки нова инфографика? Изрисувайте ни с думи кръговрата на една от вашите инфографики.

Процесът по изготвяне на една публикация в SmartiGraphs, заедно с инфографиката, отнема около седмица-две. Първи са авторите на сайта, които събират информация от всички възможни източници и систематизират есенцията. Зад конкретната концепция стоят отново автори и самите дизайнери. Те заедно създават инфографиката. Първоначално трябва да се мисли как с илюстрации, малко думи и цветове да се представи възможно най-консистентно въпросната тема, например какво е политическа партия. Този процес ние наричаме концептуализация. След като се създадат различните елементи като идея, започва нашето визуалното приключение. Финалният дизайн на инфографиката публикуваме на нашия уебсайт, заедно с поясняващ текст с детайли по темата. Много често откриваме изключително интересни и любопитни факти, за които даже не сме подозирали, че съществуват. Работата обогатява не само читателите, но и авторите.

Смятате ли, че действително успявате да помогнете на хората да изградят по-правилно своите политически преценки и оттам да направят правилния избор според своите собствени виждания и разбирания? Или иначе казано – доказали ли са своя ефект  инфографиките ви?

Много от нашите читатели споделят, че дори и да не са се интересували от политика, сега виждат много неща по темата, които ги вълнуват и смятат за важни. И за наше щастие споделят, че в нашите инфографики са намерили много отговори на въпроси, които изникват, докато гледат новини или разговарят с приятели. Работейки вече повече от година, виждаме как нашите материали достигат до все повече хора, които действително добиват ключови знания за обществото и стават по-ангажирани граждани.

Лесно ли е и за самите вас плуването в необятните политически води?

Ние все още само потапяме крака, но знаем, че сме се насочили към дълбокото. Въпреки че има подводни камъни и политическите води често са виждани като тъмни, ние сме смели и най-важното – мотивирани сме да реазлизираме нашата мисия да преведем необятната информация в достъпно и красиво знание.

Каква диагноза бихте поставили на българската политика?

Амнезия. Поради две причини. Първо, защото има примери от миналото, които са позитивни и могат да ни научат как да се справим с всички трудности, но някак забравяме за тях. Забравяме, че образоваността, колективният дух и смелостта са ни създали като нация и те трябва да ни водят напред. Освен това някаква рязка амнезия сполетява много от хората, които влизат в активната политика. Изведнъж забравят какво правят там и какво е справедливо.

Защо според вас наблюдаваме толкова ниски нива на избирателната активност у нас? Какво е нужно да се направи, за да се промени тази тенденция?

Проблемът е, че хората не разпознават в политическите фигури образ, който да вдъхва доверие и да провокира всеки да гласува. Негативните герои няма как да стимулират човек да повярва в определена идея. Днес повечето лица в българската политика са именно такива. В липсата на добро гражданско образование до голяма степен намираме и друга причина за незадоволителното ниво на избирателна активност. Според нас хората трябва да бъдат по-добре запознати с политиката в смисъла ѝ на институции, функции, права и история. Аналогията с техниката е забавна - ако не разбираш как работи нещо и не познаваш неговите инструкции, то трудно можеш да го използваш. Дори и да притежаваш модерен компютър, ако не можеш да боравиш с него, той е почти безполезен за теб. Така е и с политиката.
Ето защо образованието за повишаване на нивото на разбиране на обществото и политиката трябва да стартира още в училище. Това е началото на по-позитивно бъдеще.

Разкажете ни за повече за Сашко – най-любознателния читател на SmartiGraphs, както го наричате. Защо прибягнахте до него, какво ви помогна да изградите неговия образ? Смятате ли, че много млади хора биха се идентифицирали със Сашко?

Сашко е повече от образ, той е наш скъп приятел. Олицетворява много голяма част от младите хора в България. Умен, образован и със силно желание да бъде активен гражданин. Спира го единствено липсата на обективна и конкретна информация, която да му позволи да разбере какво всъщност се случва в обществото. Ето защо Сашко идва при нас, където може да учи по начин, който харесва – обективно, лесно и атрактивно!

Вашата визия е “Атрактивно и достъпно знание за едно по-добро общество”. Обяснете ни защо се спряхте точно на нея и защо я припознавате като толкова важна.

Защото без знание няма прогрес. Ако хората не са информирани и нямат достатъчно познания, то едно общество няма как да се развива в посоката, която обикновено си предствяме. Това, което отличава SmartiGraphs, е че искаме да го постигнем по забавен и модерен начин – с помощта на инфографиките.

За финал – какъв според вас е пътят към по-доброто общество и по-красивата политика?

Позитивизъм, знание и уважение! Ако хората разбират какво се случва и са настроени положително към живота и политиката, то тогава нещата ще си дойдат на мястото.

 

Част от инфографиките на SmartiGraphs и темите, които засягат може да видите в галерията отдолу, както и на сайта им, включително тук, тук и тук.

 

Автор: Миалена Халваджийска