По думите му мъжете донори са много по-малко, защото се срамуват

У нас има 40 000 души, които се нуждаят от донорска яйцеклетка или сперматозоиди. Но за разлика от жените, които са по-склонни да дарят генетичен материал, мъжете все още гледат доста скептично на този акт. 

 

Какво може да накара един мъж да дари сперматозоиди, какво е чувството след това, трябва ли да се плаща и защо хората не си осиновяват деца, а прибягват до донор? По тези и други въпроси потърсихме Даниел Димитров, който е станал донор на генетичен материал.

 

Какво кара един млад човек като теб да стане донор на сперматозоиди?

 

Донорството на генетичен материал в България е огромен проблем. Над 40 000 човека имат такъв проблем и се нуждаят от донорска яйцеклетка или сперматозоиди. Повечето хора го правят срещу заплащане, въпреки че сумите са минимални.

 

Аз го направих безвъзмездно, в една от кампаниите на фондация "Искам бебе" заради удовлетворението, че помагам на хора, които имат нужда.

 

Имах щастието да попадна в мрежите на фондация „Искам бебе”, която се занимава с този тип проблеми. Доста обстойно се запознах с проблема и разбрах колко сериозен е той.

 

Липсата на информация ли е причината да има толкова малко донори у нас?

 

Абсолютно. Тези, които даряват, го правят за пари, а другите просто не знаят за колко сериозен проблем става въпрос. 

 

Защо според теб мъжете не са склонни да станат донори? По информация на Фондация „Искам бебе” те са едва 140, а жените са близо 600.

 

Според мен мъжете се притесняват от самото действие, от това, че ще дадат генетичен материал. Тях просто ги е срам от това. Всичко е въпрос на манталитет. Няма друго обяснение.

Още по темата

 

Как протече процедурата?

 

Правят се изследвания за цялостното ти здравословно състояние. След това, ако всичко е наред, отиваш и даваш генетичен материал. Това е. Не е нищо страшно, няма болка.

 

Как се почувства след това?

 

Почувствах се доволен, защото знам, че ще помогна на някого. 

 

Как би убедил, какво би казал на твой приятел или познат да стане донор на сперматозоиди?

 

Бих го накарал да се постави на мястото на хората, които имат този проблем. Много е ужасно да искаш да имаш дете и да не можеш, при положение, че това зависи единствено и само от теб, защото си роден така, ти си стерилен. Когато човек се замисли над това, няма нищо по-нормално от това да помогнеш. 

 

Не смяташ ли, че е по-лесно да си осиновиш дете, вместо да вземеш генетичен материал? Така ще дадеш дом и любов на едно вече родено дете.

 

Само този, който не се е сблъсквал с това, не знае за какви трудности става въпрос, когато човек реши да осинови дете у нас. 

 

Много по-трудно е да осиновиш дете, отколкото да си намериш донор.

 

Смяташ ли, че донорството на генетичен материал трябва да се заплаща извън това, което е регламентирано в закона? И смяташ ли, че ако се заплаща, ще има повече желаещи?

 

По цял свят има и двата варианта – може да дариш безвъзмездно, може и чрез заплащане. Би трябвало и в България да е така. Със сигурност ще има повече желаещи да дарят генетичен материал. 

 

Би ли се срещнал с детето, ако законът го позволява?

 

Да, защо не. Ако детето има желание, бих се срещнал с него.

 

Автор: Виолета Иванова