Как се илюстрират настроения? Разказва ни Яна Казакова

Тя умее да се разбира с децата и да ги омайва на техния език. Въображението й си има картинки, а в рисунките й говорят цветовете на въображението. Подхранва свежите си идеи с пътувания, а те разширяват хоризонтите й. Тя е Яна Казакова – автор и илюстратор на приказки за малки и големи. Малко повече за шарения си свят тя разкри за NovaNews.bg.

 

Как се илюстрират настроения?

Яна: …с настроение.

 

Коя е най-благозвучната дума?

Яна: Всяка дума, в която е вложен позитивен смисъл.

 

Какво олицетворява главният герой от „Жирафът, който не се побираше в книжката“?

Яна: Жирафчето Живко е олицетворение на всички деца със специфични нужди, а също така и възрастни… Той е пример за това как хората отхвърлят „различните“, но това може да бъде превъзпитавано с разбиране и без предразсъдъци.

 

С каква благотворителна идея обвърза продажбата на тази книга?

Яна: Самата история не беше създадена целенасочено, но след като стана факт, реших, че искам да направя нещо смислено с нея. Затова се свързах с Центъра за приобщаващо образование и оттам предложиха да създадем благотворителна кампания за деца с дислексия. Средствата от продажбата на всяка книжка са насочени към терапевтична работа с деца.

 

В какви цветове е „Новата рокля”? Колко ти е лична?          

Яна: Тя е в много цветове - като едно шарено детство. До голяма степен е свързана с моето, затова създадох приказката с огромен ентусиазъм, но се оказа трудно издаването на авторска книжка.

 

Има ли послание за възрастните в книжките за деца?

Яна: Винаги има послание за „възрастните“, които вече на тази възраст би трябвало по-бързо да ги осмислят. Много е важно да вникват в историята, за да могат правилно да предадат посланието на децата си.

 

С какво рисунката хваща окото на малките?                                    

Яна: Цветовете са като магнит за тях. Техният свят не е обременен като нашия. . . от сивото.

 

Къде още можем да видим твои илюстрации?

Яна: Имам сайт, който за жалост все не ми остава време да обновя, но имам и страничка във Фейсбук, която е по-лесна за поддръжка и реклама съответно. Също се подготвям за участие на фестивала „София диша“, който всяка година се провежда през август.

 

Какво не си сътворила и все не ти остава време?

Яна: Може би някое мое пътешествие в илюстрации, просто напоследък не успявам да го правя. Стигнала съм до извода, че пътуването разширява кръгозора и креативността на един човек.

 

Какъв творчески дух те е обхванал в момента?

Яна: В момента малко съм се отдалечила от детските книжки, тъй като искам да разширя знанията и уменията си и работя в екип с Beardfrost Productions.

 

Автор: Галя Станева