Какъв ще бъде вкусът на боровинковите нощи между 25 и 27 юли - вкусете!

Още когато чухме, че това лято за първи път ще се проведе фестивал, посветен на сините перли на горските поляни, и то сред природата, на хижа в планината, далеч от градския делник, ни обзе интерес и еуфория, каквато може да предизвика първият слънчев ден след дълга, мрачна и сива дъждовна седмица.
 
Впоследствие Фестивалът на боровинките ни спечели заради това, че в неговата предистория са замесени любовта, приятелството, взаимопомощта и идеалните цели
 
Какво да очакваме от тази предстояща красива лилава приказка – разказват позитивните и с обострена чувствителност към природата и нейните проблеми хората от Freeriderz, които стоят зад фестивала. Запознайте се с тях и с Фестивала на боровинките!
 
Какъв ще бъде вкусът на боровинковите нощи между 25 и 27 юли?
 
Сладко-кисело-весел, с щипка любов 1 към 1.
 
На кого ще се услади най-много този вкус? Или иначе казано – кой е добре дошъл на първия Фестивал на боровинките?
 
Всички са добре дошли (усмихват се). Все пак фестивалът се ще се проведе на три часа преход пеша високо в планината и общо взето очакваме всички успешно пристигнали да са сродни души. Хора с големи сърца и отворени очи ще се чувстват отлично, а Троянският Балкан е направо приказен!
 
Няма как да не ви попитам – защо се спряхте точно на тази локация за провеждането на фестивала – хижа Амбарица? Имате ли като организатори някаква специална история, свързана с мястото?
 
Всъщност, мястото само ни избра. Разхождахме се в района в средата на миналото лятото, когато един от нашите приятели – Дисански, падна и си счупи крака. И така се наложи да останем за известно време на хижа Амбарица, а хижарката Ема да ни спасява. Мина се време, научихме се да живеем в планината. Помагахме на хижарката във всичко, а през останалото време яздихме диви коне и кози, хранехме мечките, събирахме плодове и билки, слушахме вятъра. През цялото това време Дисански лежеше със счупен крак и като всяка коала (прилича, ако го видите) е по-капризен в храната си. Така установихме, че единственото нещо, което може да яде с удоволствие, са боровинките. И се започна. Всички беряхме боровинки ден и нощ, на смени, за да спасим нашия приятел. Ще завършим тази история с това, че желанието ни да помагаме, е причината да направим този фестивал, да бъдем полезни и да следваме нашите идеални цели в този живот.
 
Разкажете повече за програмата на фестивала през трите дни – тя е доста богата и включва йога, уроци по суинг, кино прожекции, музика на живо и разбира се, активности, свързани с боровинките. Лесно ли беше да решите какво да се случва, както и кой и с какво да участва? Има ли обединяващ елемент между всичко, което сте предвидили за тези три дни, или залагате на разнообразието, за да привлечете повече хора? 
 
Всъщност програмата ще е дори по-богата от обявеното. Решенията за това какво да се случва на фестивала бяха доста лесни, всички тези теми живо ни интересуват и отдавна имаме желание да допринесем за по-добрата информираност на колкото се може повече хора по въпросите, които ние намираме за много важни. Разбира се, има и неща, с които желаем хората да се разведрят и позабавляват - все пак това е фестивал.
 
Освен задължителното сладко от боровинки, предвидили ли сте и вино от боровинки, което да придружи звездните нощи? 
 
Виното ще остане за догодина, но има достатъчно боровинки на хижата, които ще ви предложим да комбинирате по уникален начин с други еликсири, за да бъде фестивалът звезден и приятен за всички.
 
Разкажете ни повече за лекциите, които ще бъдат изнесени по време на фестивала – „Рециклиране”, „Компост”, „Еко строителство”, „Чудесата на водата”. Защо всичко това е важно? 
 
Все повече хора започват да си дават сметка за последствията от съвременния начин на живот и за техния личен принос в опазването на околната среда. С тези лекции искаме да споделим опита и знанията си и да покажем на хората, че всеки един от нас е част от тази околна среда. Ще ви покажем няколко алтернативни възможности да подобрим и опазим средата, в която живеем. Искаме да предизвикаме интерес, който да ангажира хората, да създадем търсене за подобна информация. За нас научаването на нови неща е начин за промяна и развитие на обществото. 
 
В тази връзка – притеснявате ли се, че при голям интерес към фестивала е възможно той да остави негативен отпечатък върху околната среда?
 
Идеята на събитието и прекрасното място, на което ще се проведе, ни кара да вярваме, че гостите ни ще бъдат хора, които обичат природата и са ангажирани с този проблем по принцип. Разбира се, ние като организатори ще направим всичко възможно фестивалът да не остави негативен отпечатък и поемаме пълната отговорност за почистването на цялото място, сепарирането и транспортирането на отпадъците.
 
С какво още се занимават от Freeriderz – НПО-то, което стои зад организацията на фестивала?
 
Freeriderz сме приятели! Заедно се забавляваме, споделяме идеи, опит и интересни истории. Така се раждат и много различни проекти. Всичко започна с общата ни страст към екстремните спортове – лонгборд, кайтсърф, сноукайт и разбира се, най-любимият ни – сноуборд. Овладявайки собствената си енергия, чрез тези спортове я насочваме в проекти, които имат обществено полезна дейност – това включва фестивали, лекции, проекти за възстановяване на културни забележителности в България и разбира се насърчаване на младите към активен начин на живот. Искаме да променим света към по-добро.
 
Фестивалът на боровинките ще се проведе между 25 и 27 юли на хижа Амбарица в Троянския Балкан. По-добра представа за гледките, на които ще можете да станете свидетели - вижте в снимките по-долу. Програмата включва различни забавления, състезания, игри, филми, музика, дискусии и др.
 
Преживяването на всичко това няма да ви струва нищо, но със сигурност ще ви даде не малко позитивна енергия, нови приятелства и сладък остатъчен вкус на боровинки. Организаторите насърчават спането на палатки, което е безплатно, но е възможно желаещите да пренощуват и в хижата на цена от 10 лв. на вечер. Как да стигнете до фестивала и още полезна информация за него може да намерите ТУК.
 
Автор: Миалена Халваджийска